Föder kvinnor fortfarande barn 2010?

I torsdagens Borås Tidning kommenterar Katarina Larsson på ledarsidan utnämnandet av Birgitta Olsson som ny EU-minister. Spekulationerna har gått höga inom den politiska sfären om vem skulle efterträda den förre EU-ministern och ett antal kandidater har nämnts. Dock har Birigtta Olsson till viss del räknats bort eftersom hon är gravid. Detta kommenterade Birgitta Olsson på presskonferensen där hennes utnämning blev offentligt med ”att hon har en modern man, inte en dinosaurie” samt ”Att år 2010 ska ingen kvinna behöva välja att vara mamma eller minister. Vi lever inte på 1950-talet”.

Om detta tycker jag Katarina Larsson klockrent pekar på något som vi i jakten efter jämlikhet förbiser några viktiga saker – nämligen biologin och att mamma och pappa faktiskt inte är helt lika, utan olika.

Möjligen är jag stockkonservativ. Men även om utvecklingen går framåt finns fortfarande en likhet mellan det hånade 1950-talet och dagens moderna 2010: kvinnor föder fortfarande barn. Kvinnor bär barnet i nio månader, går igenom en förlossning och ammar sedan ofta sitt barn.

Som om frågan om vem som ska gå till jobbet direkt efter förlossningen endast handlar om att titta i almanackan och se vem som har mest på arbetet den här veckan. Det är att låtsas som om biologin har spelat ut sin roll.

Det där förbises ofta i jämställdhetsdebatten. Där talar man om två föräldrar snarare än en mamma och pappa. Som vore mamman och pappan, direkt efter att barnet krystats ut ur mammans kropp, utbytbara mot varandra.

I livspusslens krävande värld finns mycket att hänsyn till, det går inte alltid att få till det precis som man vill. Men om en regering behöver en EU minister i sju och en halv månad, är det då verkligen en klockren seger för jämställdheten att man väljer en kvinna som under denna period ska få sitt första barn?

Läs hela ledaren på BT!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: