Ideologisk blindhet göra vita jobb svarta och skapar arbetslöshet?

Det rödgröna blocket (socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet) kom här om dagen överens om att ta bort RUT-avdraget om de vinner valet i höst. Högst obegripligt eftersom avdraget skapat mängder med nya arbetstillfällen och åtnjutits av vanliga människor med vanliga inkomster. Statistik från Almega visar på att var fjärde köpare av hushållsnära tjänster under 2008 hade en inkomst lägre än 16 700 kr i månaden. Men vänsterblocket har i sin retorik velat framhålla att RUT-avdraget bara är till för de riktigt rika i samhället och därför måste motas bort.

Varför vill de rödgröna enbart mota bort RUT-avdraget men inte ROT-avdraget? Det är tydligen okej att införa skattereduktioner för att bygga om bostaden hemma, men inte för att få hjälp med städningen. Varför gynna typiskt mansdominerade yrken genom ROT-avdraget, men missgynna kvinnodominerade yrken inom servicesektorn? Brukar inte vänstern kalla sig feminister?

RUT-avdraget måste tydligen bort ändå, trots att det blivit populärt bland de socialdemokratiska riksdagsledamöterna. Privat gillar man avdraget, men ideologiskt är man emot avdraget. Hur tänker man här?

Förekomsten av RUT- och ROT-avdrag pekar på att vi har på tok för höga skatter i Sverige som gör att tjänstesektorn missgynnas. Johan Norberg sammanfattar detta väl i några meningar i Metro. Med lägre skatter skulle fler låg- och medelinkomsttagare ha råd att köpa fler tjänster och därmed även skapa fler jobb i servicesektorn.

Men skatteavdraget handlar inte om att ge extra hjälp. Det handlar om att ta bort en extra börda. Eftersom vi har så höga skatter i Sverige har vi gjort oss orimligt dyra för varandra.

Om du är en normalinkomsttagare som vill ge en person 300 kronor i handen för att han ska städa eller måla om måste du betala honom 724 kronor före inkomstskatt, arbetsgivaravgift och moms. För att du i sin tur ska tjäna ihop de 724 kronorna måste din arbetsgivare betala dig 1 352 kronor före skatt.

Du måste alltså arbeta fyra och en halv timme för att anlita en person en enda timme. Det är inte konstigt att folk inte får arbete, att vi låter jobbet bli ogjort eller att den potentiella kvinnliga styrelseledamoten är hemma på kvällar och helger och skurar golv.

Annonser

Taggar:, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: