Girighet hotar våra ekonomier?

Kjell Axel Johanson skriver en intressant ledare i tidnigen Världen Idag om Europas stora problem – girigheten.

Grekiska regeringar har överspenderat i många år och med skicklighet och finess lyckats dölja det för EU. Man verkar ha friserat siffror för att komma med i eurosamarbetet och använt kreativ bokföring med hjälp av amerikanska banker som dolt problemen hjälpligt. Med andra regeringars goda vilja har man kunnat fortsätta vidlyftigheterna ända tills den internationella finanskrisen gjorde det omöjligt att längre gömma sanningen. Nu vet vi att Greklands statsskuld är större än 100 procent av bruttonationalprodukten.

För att understryka allvaret ska man komma ihåg att om Grekland misslyckas, finns det inte mycket som skyddar Portugal, Italien, Irland och Spanien från att gå samma öde till mötes.
….
Detta är Europa 2010. Det är inte bristande kunskap som har orsakat krisen, utan en girighet där man tar svindlande risker, konsumerar på kredit och tänker låta framtida generationer ta hand om notan. Krisens orsak är inte ekonomisk utan moralisk.

Det är en skrämmande utveckling som vi ser i våra europeiska grannländer. Finanskrisen hösten 2008 briserade med full kraft under loppet av en månad. När banker och finansinstitut med fler decennier av stabila ekonomier bakom sig plötsligt rämnar ned i avgrunden, varför skulle inte ett land som Grekland kunna krascha? Skrämmande tanke.

Jag är en förespråkare för fri marknadsekonomi (kapitalism) eftersom den allokerar resurserna i samhället mest effektivt. Planekonomi kan aldrig leverera samma höga välfärd, detta har vi sett genom historien. I en fri marknadsekonomi  kan entreprenörskap och kreativitet blomstra. Där fördelas resurserna till verksamheter och idéer med störst tillväxtpotential. Där är även vinsten en viktigt och drivande faktor eftersom den styr resurserna mot vad samhället efterfrågar.

Men när detta vinstbegär övergår i ohämmad girighet blir det grus i maskineriet.  Plötsligt står inte kunden i centrum utan enbart den egna plånboken. Planerna blir kortsiktliga och riskfyllda. Om aktörerna på marknaden enbart drivs av girighet då är kraschen inte långt borta. Därför kan jag hålla med om att girigheten är ett hot mot vår välfärd.

Annonser

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: