Svensk media inför självcensur?

Dick Erixon skrev för någon dag sedan på sin blogg om hur svensk media hanterat frågan kring publiceringen av Lars Vilks satir. En del publicerar teckningen medan andra avstår. Expressen har t. ex. valt att publicera teckningen med motiveringen

I ett demokratiskt samhälle måste även rätten att häda försvaras. När en svensk konstnär hotas till livet för några teckningars skull är det ett hot mot oss alla.

Däremot väljer Svenska dagbladet att inte publicera teckningen. Dick Erixon skriver om Svenska Dagbladets försiktiga inställning..

Frågan är vad dessa, ska vi säga försiktiga, redaktioner drar gränsen. Om nya hot framställs mot annan rapportering, till exempel riktar dödshot mot tidningar som kritiskt rapporterar om al-Qadia, kommer Svenska Dagbladet då att sluta rapportera om al-Qaida? Nyhetsrapportering kan ju vara lika kränkande som satirteckningar. Och det är påstådd kränkning som är SVD:s motiv till att inte publicera.

Svenska Dagbladet och de tidningar som väljer att inte publicera Muhammedteckningen låter de som använder hot om terror vinna.
Genom att falla undan för hot skapar vi ett helt nytt samhälle. För om det visar sig framgångsrikt för islamister att kontrollera europeiska länders samhällen genom hot, så kommer naturligtvis andra grupper att vilja ta efter.
Därför borde Svenska Dagbladet tala om som det är: man är rädda.

Det är givetvis mycket allvarligt att vi i västvärlden faller undan för denna sortens hot. Om vi alla enade hade valt att stå upp för våra demokratiska värden hade inte sprickor behövt uppstå i våra grundvalar. Men nu när ledande svenska medier viker undan pga rädsla för hot så skickar det starka signaler till både extermister som hotar vår demokrati och till oss medborgare. Till extremisterna: Hot och våld lönar sig. Till medborgarna: En svensk tiger.

Annonser

Taggar:, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: