Håll koll på det offentliga slöseriet

Ibland undrar jag om vi i Sverige blivit hjärntvättade när det gäller skattenivåerna? Förstår svensken verkligen att hon betalar mer än hälften av vad hon tjänar i skatt? Från sin lön betalar svensken både löneskatt och inkomstskatt. Räknar man även in de indirekta skatterna så blir skatteuttaget rejält högt. För en barnskötare med en månadslön på ca 21 000 kr i månaden blir skatteuttaget hela 58%! Men det ska ju bara vara höginkomsttagare, direktörerna och pamparna, som betalar höga skatter? Allt beror på hur man definierar gruppen höginkomsttagare. Enligt vänsterparitet är varannan svensk höginkomsttagare – alltså om du tjänar mer än 22.000 – 23.000 kr i månaden.

För de stackare som kommit på att vi faktiskt betalar hög skatt, redan från första kronan, kommer nästa lögn. Hög skatt innebär automatiskt hög välfärd. Detta argument ter sig först logiskt. Men stämmer detta verkligen? Används våra skattepengar på ett bra sätt? Används de till bra verksamheter (vård, skola och omsorg) och används pengarna på ett effektivt sätt i dessa verksamheter? Eller förekommer det slöseri och ineffektivitet i den offentliga sektorn?

Nu finns SlösO – Ombudsmannen mot slöseri med skattepengar – på nätet. Dit kan du vända dig med klagomål om hur dina skattepengar används. Läs om hur mycket skatt du egentligen betalar och om fall där dina skattepengar använts omdömeslöst och vårdslöst.

Läs mer på SlösO

Vodpod videos no longer available.

Annonser

Taggar:, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: