Åh Herregud!

Jonas Gardell har ett program på SVT som heter ”Åh, Herregud!”. Tanken är att Jonas ska bedriva någon slags söndagsskola för vuxna där den sekulariserade svensken kan lära sig grunderna om kristendomen, Gud och Jesus. Många kristna har dock reagerat mot den gravt förenklade bild som Gardell målar upp i sitt program. Gardell avfärdar med en axelryckning flera klassiska kristna grundtankar som i årtusenden utsatts för en levande diskussion bland teologer och filosofer. Själv sitter han på ”sanningen” och avfärdas andras tro som okunnigt och löjeväckande.

Den som senast reagerat med besked är Marcus Birro i en krönika i Expressen.

Allt av värde i tron pissar han på. Han har missuppfattat det allra mest grundläggande i alla former av relationer, och kanske särskilt den mellan Gud och människa. Nämligen ödmjukhet. När man närmar sig Gud bör man sänka tonen, skruva ner sitt ego en aning.

All den brist på empati och värdighet som han beskyller katolikerna och nästan alla andra troende för, den står han för själv. Det krävs ett hjärta av sten för att resa till Rom och förbli hycklande, raljant och ignorant framför Peterskyrkan. Det är starkt gjort. I Gardells värld ryms ingen dialog. Hela hans liv är uppbyggt på en monolog.

Tron är varje medmänniskas allra mest innerliga relation. När Gardell väljer att göra en flottigt egocentrisk och högst medelmåttig ståuppshow av Gud är det allra mest sig själv han förlöjligar. Gud är inte där Gardell är. Han är någon annanstans, kanske i dialog med alla miljoner människor runt om i världen som insett att tron handlar om allt det Gardell inte står för: solidaritet, ödmjukhet, tolerans, värdighet, lågmäld ton.

Annonser

Taggar:, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: