Den andra våldtäkten

Har precis sett ”Den andra våldtäkten” på SVTPlay. Det är ett upprörande reportage om mobbing, hat och flockbeteende. Det är ett skakande reportage om hur gärningsmannen hyllas och våldsoffren förföljs. Hur kan enskilda svenska medborgare och institutioner i ett samhälle agera så omdömeslöst, fegt och okunnigt som i Bjästa?

Ett helt samhälle förnekar att två tjejer blivit våldtagna av en ung man. Trots att killen erkänner i polisförhör, men sedan drar tillbaka sitt detaljerade erkännande, och DNA-bevisning väljer samhället att blunda. En massiv ryktesspridning och förtalskampanj inleds mot tjejerna. Skolan, fritidsgården och kyrkan ställer sig på mobbens sida. Även efter att killen fällts i både tingsrätt och hovrätt.

Vad är det för fel på människor? Detta fenomen är givetvis inte isolerat till Bjästa utan kan givetivs hända varsom helst. Tankarna går till 30-talets nazi-tyskland.

Bengt Malmgren skriver ett intressant inlägg på sin blogg om fallet.

Det är ett omvänt Knutby. I Knutby är det en liten sekt som hamnat snett, här är det stora delar av det fungerande samhället, skola, fritidsgård, kyrka, som hamnat i en oerhört destruktiv process, antingen genom att delta i mobben eller genom passivitet vilket är litydigt med att ta ställning för förövaren…

Reportaget visar på tragiska och livsfarliga delar i människans psykologi, i vissa lägen kan i vanliga fall civiliserade och omdömesgilla människor förvandlas till en flock jagande vargar. Och vi är inte immuna för detta heller i vårt ombonade trygga socialt medvetna lilla Sverige.

Se även artiklar på SVD, Aftonbladet och DN.

Etiketter:, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: