Varför denna påsk egentligen?

Idag den 4 april 2010 är det påskdag (i alla fall i ca 30 minuter till). Påskdagen inträffar som bekant lite när som helst under mars eller april från år till år, närmare bestämt mellan den 22 mars och 25 april. Orsaken är att det vid ett kyrkomöte år 325 i Nicea bestämdes att påsk ska firas den första söndagen efter första fullmånen, efter vårdagjämningen.

Påsk är något som vi sekulariserade svenskar mer eller mindre glömt bort varför vi överhuvudtaget firar. Påsken med dess sköna lediga dagar blir ett tillfälle att umgås med familj och vänner, rensa i trägården, äta ägg och mängder med godis. Men frågan om varför vi överhuvudtaget har både fredag och måndag som röda dagar bryr vi oss mindre om.

Påskdagen är faktiskt den viktigaste högtiden i kristendomen, långt viktigare än Julen. Påskhögtiden firar att Jesus dog och sedan återuppstod från de döda vilket är centralt i kristendomen. Utan en uppstånden Jesus – ingen kristendom.

Den tomma graven, där Jesus begravdes på långfredagen men sedan var tom på söndagmorgonen, är väl bekräftad av historiska källor vilket förbryllat många ateister. Vart tog hans kropp vägen? Per Ewert utmanar idag på sin blogg till sina bloggläsare, främst sådana med invändningar mot den kristna tron, att komma med ett historiskt trovärdigt svar på frågan vad som egentligen hände med Jesu kropp efter begravningen.

Här kommer nu en utmaning till alla bloggläsare. Framför allt till dem som – ofta med en ganska kaxig ton – avfärdar den kristna tron: Presentera ett historiskt trovärdigt svar på frågan: Vad hände egentligen med Jesu kropp efter begravningen?

Kom ihåg att de ovanstående faktauppgifterna är en nödvändig grund för förståelsen av det som skedde, vad det nu var. De är väl belagda uppgifter som forskarvärlden står bakom, och som kräver en god förklaring. Den tomma graven accepteras även den av majoriteten av de forskare som inte tror på uppståndelsen!

Så, återigen: Vad hände med kroppen? Var och en är välkommen att presentera det man anser vara mest rimliga lösningsförslaget. För kom ihåg, om någon önskar att kristendomen ska falla, har vederbörande ansvaret att presentera en hållbar naturalistisk förklaring på detta mysterium. Annars kvarstår den häpnadsväckande, men faktiskt verkliga svaret: Han är sannerligen uppstånden!

Annonser

Taggar:, , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: