Hög inkomstskatt = växthusgaser?

Lars Bern skriver en mycket tankeväckande artikel på Newsmill om varför det är billigare att köpa nya prylar när de går sönder istället för att reparera dem eller att återanvända dem. Det är ett enormt slöseri med energi och resurser att skrota mer eller mindre felfria varor och istället producera nya varor. Varför är det så? Svaret är att arbete beskattas extremt hårt i vårt samhälle. Och ett av de partier som står bakom detta systemfel är Miljöpartiet som lierat sig med högskattepartierna, vänsterparitiet och socialdemokraterna.

Kombinationen av högskattepolitik och lönepolitik har lett till att det manuella arbete som krävs för att reparera min dammsugare kostar 3-4 gånger så mycket som reparatören kan stoppa i egen ficka. En vit reparation kan därför aldrig konkurera med något som ett storföretags industrirobot eller en lågavlönad kines har producerat. Västvärldens deponier och skrotupplag svämmar över av nästan felfria produkter därför att samhället tar ut en ”reparations-skatt” på 300-400% på alla manuella reparationer.

Storföretagen som säljer slit&släng produkter vill gärna framställa sig som miljömedvetna. Man väljer symboliskt material och transporttjänster med omsorg så att man kan få en liten stjärna i kanten från någon miljöorganisation. Som motprestation finansierar företaget organisationens verksamhet och kallar det sponsring (jag har egen erfarenhet). Därmed har man skyddat sig från kritik mot det grundläggande systemfelet, som är slöseriet med råvaror och energi.

Varför kan jag inte köra tillbaka mitt gamla skåp till IKEA eller lämna tillbaka de kläder jag tröttnat på till H&M, så att de kan använda materialet eller laga produkten? Varför tar inte Electrolux tillbaka sina gamla dammsugare och tvättmaskiner och fixar det där kretskortet som slutat fungera? Då skulle man på allvar kunna tala om gröna företag. Svaret är skatten på arbete – det blir för dyrt.

Annonser

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: