Hårdare straff

Vodpod videos no longer available.

Fyra unga kriminella män plågar på ett brutalt sätt ett antal tamkaniner i en skogsglänta. Se inslaget från ABC ovan (för känsliga tittare varnas). Nu står de åtalade för djurplågeri. De åtalade är relativt unga och lär inte få några betungade straff. Inom kort kommer de vara tillbaka i samhället igen. Det vore naivt att tro att de fortsatt kommer bete sig som normalt folk.

Med anledning av detta skriver Johan Ingerö om den förhärskade synen i Sverige om att hårda straff inte minskar brotten i samhället.

I Sverige har förståelsen för den här sortens människor länge varit nära nog gränslös. Killen som jävlades med allt och alla på skolgården ”hade det inte så lätt hemma”, kunde båda föräldrar och fröknar säga till de barn som sökte hjälp eller skydd. Därmed förflyttades skulden från den uppsåtliga översittaren till de barn som haft fräckheten att begära stöd från vuxenvärlden hellre än underordna sig någon mobbares behov av en hackkyckling.

Och översittaren lärde sig läxan. Han kunde plåga både djur och svagare barn, ty hans sympatikredit var obegränsad.

…..

Talet om vad som fungerar utgår uteslutande från brottslingens perspektiv. ”Blev Pelle bättre av att sitta i fängelse? Inte? Nå, men då låser vi inte in honom nästa gång.” Samma mentalitet som lät Pelle härja fritt på skolgården tillämpas även på den vuxne Pelle, och lika bortglömda som en gång Pelles skolkamrater är de brottsoffer som befinner sig i den vuxne Pelles väg.

Uppenbart förhärdade och farliga brottslingar ska hållas inlåsta, inte för att de blir bättre av det utan för att vi ska slippa dem. Det är faktiskt inte så mycket svårare än så.

Annonser

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: