Eyjafjallajökull pressar flygbolagen

Tänk att en vulkan, med ett så obegripligt namn som Eyjafjallajökull, fullständigt kan lamslå hela Europa. Hur många visste för en vecka sedan att flygplan inte kan flyga i askmoln? Luftrummet över hela Europa är stängt sedan i torsdags. Konsekvenserna kan bli enorma om Eyjafjallajökull fortsätter att spy ut aska över Europa. Varför har inte hollywood regisserat detta tidigare i sina episka katastroffilmer?

Flygstoppet drabbar en flygindustri som redan går på knä. Om flygstoppet varar mycket längre än en vecka eller två kommer en del flygbolag gå i konkurs. Att fåtal flybolag går i konkurs kanske inte är så farligt, men det får inte drabba hela branschen. Ingen kan förneka att vi mer än någonsin är beroende av flygets snabba globala leveranser. Närproducerat gäller inte i en värld där mer eller mindre allt produceras långt borta, någon annanstans (läs Asien). Staten kommer därför pynta in ett antal miljarder kronor i flygbranschen om massdöd bland flygbolagen väntar. Konsekvenserna blir annars för stora. Resonemanget känns igen från finanskrisen.

Under söndagen kom hård kritik från de ekonomiskt pressade flygbolagen mot flygförbudet. Lufthansa och Air Berlin ifrågasätter beslutet att stänga luftrummet. Med tanke på deras pressade situation känns det som om Lufthansa och Air Berlin tummar på säkerheten. Läste på Svenska Dagbladet om finskt stridsflyg som gjort testflygningar i askmolnet med stora skador på flygmaskinerna som följd. Hur många vill egentligen upp och flyga direkt efter att luftrummet öppnas igen?

Annonser

Taggar:, , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: