Saltade fakturor

Tittade på kvällens avsnitt av Uppdrag Granskning med Janne Josefsson som handlade om hur kommunala bolag blir överfakturerade av privata byggföretag. Avsnittet handlade om Mölndalsbostäder, ett kommunalt bostadsbolag med drygt 3500 lägenheter, som varje år köper in tjänster avseende underhåll och reparationer för mångmiljonbelopp från privata byggnadsföretag.

För kommun och kommunala bolag är upphandling av varor och tjänster reglerade i lagen om offentlig upphandling, LOU. Ett av syftena med lagen är att säkerställa att upphandlingen sker till rätt pris och kvalitet, med andra ord att säkerställa att våra skattepengar i den offentliga sektorn förvaltas på bästa möjliga sätt. En av farhågorna man har som skattebetalare är att tjänstemän på kommuner och kommunala bolag köper in tjänster och varor från sina vänner och bekanta till överpriser.

Programmet ikväll befäster tyvärr farhågorna. I de stickprov som Janne Josefsson gjort framkommer att Husbyggen Väster AB och Effektiv Måleri kraftigt överfakturerat Mölndalsbostäder. Jag tycker att störst skuld faller över den person hos Mölndalsbostäder som köpt in och godkänt fakturorna. Antingen är han fullständigt inkompetent eller i maskopi med de båda oseriösa byggbolagen. Oavsett anledning, borde han sannerligen inte få sitta kvar på sin position. Och som f.d. revisor undrar jag också hur deras Mölndalsbostäders attestregler ser ut när samma person både upphandlar och godkänner fakturan för betalning. Rimligtvis skall han som beställer kontrollera fakturan, men att den sedan måste godkännas av någon annan person på bolaget.  

Se avsnittet på SVT Play

Annonser

Taggar:, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: