Media missar poängen med Tobleronen

Här om dagen kommenterade Mats Odell de rödgrönas välfärdsatsning som handlar om att öka statens utgifter kraftigt genom att stora lån.

– De kommer ju med nya miljardbud varje dag. Det här är något av en Tobleronepolitik.

– Man tar det på kortet och skickar fakturan till svenska folket. Det är vare sig genomarbetat eller genomtänkt.

–  Det här är väldigt oansvarigt. Vi har sett det grekiska exemplet som visar på vad en oansvarig hantering av statsfinanserna kan leda till.

Tobleronen syftar på Mona Sahlins omdömeslösa hantering av statens kontokort för privata utgifter som ledde till Sahlins time-out från politiken 1995. Sammanlagt rörde det sig om privata utgifter på 53 174 kr där hon köpt varor, hyrt bilar för privat bruk och tagit ut kontanter trots att det stred mot reglementet och sunt förnuft.

Jag förstår inte varför massmedia är så upprörda över uttalandet från Mats Odell. Det är klockren politisk retorik som faktiskt är riktigt kul och träffsäker. Samtidigt blir jag påmind om att en övervägande del av journalistkåren har starka sympatier för vänsterpolitik och inser att Alliansen kommer få det tufft i media i höst.

Istället för att stryka Mona Sahlin och vänstern medhårs borde media kritisk granska deras feta vallöften som kommer leda till Finaxräntor för gemene man i Sverige.

Världsekonomin har under de senaste åren utsatts tuffa påfrestningar, som exempelvis finansiell härdsmälta i banksektorn kombinerat med en utdragen lågkonjunktur,  vilket ställt många länders regeringar på hårt prov. I denna miljö har Alliansen, med Anders Borg som finansminister, gjort en lysande insats att hålla svensk ekonomi sund och stabil. Alliensen har hållt hårt i statens utgifter och samtidigt amorterat på statens skulder. Men nu står vi inför den förfärande risken att få en osynkroniserad rödgrön regeringen som inte har några betänkligheter inför att ta på sig spendarar byxorna och finansiera detta med stora lån. Det är verkligen Tobleronepolitik som innebär att nån annan får betala festen.

Läs mer om Tobleroneaffären på Wikipedia.

Annonser

Taggar:, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: