Rödgröna erkänner Alliansens skattesänkningar

Man kan säga mycket om de rödgrönas budgetalternativ som presenterats. Men något som lyser klart är att de rödgröna numera accepterar Alliensens sänkta inkomstskatter.

Per Gudmundson skriver på SVD

Den rödgröna skuggbudgeten är i stort ett erkännande av Alliansens politik de gångna fyra åren. Oppositionspartierna går till val på att – i princip – bevara status quo. De föreslår justeringar till det sämre, men inte så stora så att klockan vrids tillbaks till 2006.

GP skriver på sin ledare

Efter eldande första majtal och några dagars ordkaskader presenterade de rödgröna partierna i går sitt budgetalternativ. En första iakttagelse är att regeringens jobbskatteavdrag på drygt 70 miljarder kronor, som i snart fyra oppositionsår utmålats som ett dödligt hot mot välfärden, nu ingår i det rödgröna alternativet – så när som på två miljarder kronor… i handling accepterar alltså till och med Vänsterpartiet att sänkta inkomstskatter inte raserar välfärden.

Samtidigt är jag skeptisk till att de rödgröna helt plötsligt under ett valår vurmar för skattesänkningar. Den som lyssnat på Mona Sahlin, Lars Ohly och Maria Wetterstrand vet att dessa inte ser högt skattetryck som något negativt, utan tvärtom som något nödvändigt för att samhället ska fungera.

Annonser

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: