Tokvänstern

I höst är det val i Sverige. Medborgarna i Sverige har att välja mellan en Allians, som under fyra år regerat Sverige genom en turbulent ekonomisk tid, och en nybildad allians av rödgröna partier som inte riktigt marscherar i takt. Därför är det högst intressant att idag titta närmare titta på den kongress som Vänsterparitet håller i Gävle.

Vänsterpartiet är ett märkligt parti där anhängarna har mycket udda och extrema åsikter. Det räcker att titta på alla förslag som kommit fram under kongressen idag. Bland motionerna finns förslagen att Staten ska äga Saab, Volvo och alla banker. Hur dessa människor tänker eller om de överhuvudtaget följt nyheterna de senaste åren kan man verkligen undra. Vidare har man förslag på att staten skall börja tillverka luftskepp eftersom dessa är ”långt mindre bränslesnåla än flygplan, de är tysta, kräver inga flygplatser, tar sig fram inom hyggliga tider och erbjuder större komfort för passagerarna än konventionella flygplan”. Nu kanske man inte ska döma ett parti efter några motioner, men det säger en hel del om några av medlemmarnas världsbild.

Förutom en massa tokiga förslag på kongressen så tas det faktiskt en rad beslut på kongressen. Idag beslutade kongressen att partiet ska ”arbeta för en arbetstidsförkortning som på sikt skall resultera i sex timmars arbetsdag med bibehållen lön”. Jag skulle önska att vänsterpartiets medlemmar som vurmar för detta förslag fick driva en egen firma i några år för att lära sig plus och minus. Förstår inte folk att kostnaden för att ha en person i arbete faktiskt betalas av köparen av produkterna och tjänsterna. Det finns ett samband mellan lönekostnaden och priserna på produkterna vi köper.

Här sammanfattar bloggaren tokmoderaten detta förslag klockrent (läs gärna hela blogginlägget)

Nu har man slängt fram förslaget om 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön. Gud vad bra tänker jag, då har jag ju mer tid att blogga. Men sedan kommer slagen i mitt ansikte i snabb följd – vem kommer att ha råd att anställa folk som är där mycket mindre men till samma kostnad? Är det de offentliganställda man skjuter in sig på – och hur är då 6-timmars arbetsdag förenligt med ett omsorgsfullt ansvar för varenda skattekrona som Svensson släpper ifrån sig? Men visst ja, i Vänsterns Sverige finns ingen skatt som inte kan bli för hög.

 Vad mer kan vi vänta oss från Gävle, från de rödaste av de röda, av de som lever i en vä’rld där plus och minus inte behöver gå ihop och där det skapas mer välstånd ju mindre folket arbetar. Kan vi förvänta oss sådana fantastiskt framgångsrika reformer som lett Grekland så rätt? Kan vi förvänta oss att alla får 14 månaderslöner per år vid sidan av 30-timmarsveckan? Kan vi förvänta oss en sänkt pensionsålder till 53 år för de som jobbar åt kommun, stat och landsting? Kan vi förvänta oss en regering som måste ljuga långivarna rakt upp i ansiktet för att få nya livräddande lån? Vänsterpartiets progressiva politik har mycket gemensamt med grekernas syn på hur man bygger en välfungerande välfärd – med känt resultat.

 Vi har två alternativ att välja mellan i höst. Ett gäng där Ohly och Vänsterpartiet inte ingår och ett gäng där Ohly och Vänsterpartiet är med som ett av tre jämbördiga partier. Valet borde vara enkelt, men det verkar ändå så svårt. Vill vi se ett Sverige som går Greklands väg eller ett land som faktiskt står starkare än de flesta när det börjar blåsa? Valet borde vara enkelt…

Annonser

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: