Kan man göra vad som helst i konstens namn?

Det blev tumult på Lars Vilks föreläsning här om dagen i Uppsala. Lars Vilks hade en föreläsning om yttrandefrihetens gränser. Vilks inledde med att visa exempel på konstnärer som provocerat kristendomen och islam. Ca 10 minuter in i föreläsningen visar Lars Vilks en film gjord av konstnären Sooreh Hera som visade två homosexuella som har sex med varandra samtidigt som de bär Muhammedmasker. Då rusar några personer fram för att attackera Vilks.

Jag känner mig lite kluven inför detta faktiskt. Lars Vilks skall naturligtvis ha full rätt att skriva, säga och visa vad han vill utan att behöva utsättas för fysiskt våld.  Yttrandefriheten måste vara en grundpelare i ett demokratiskt samhälle. Men jag tror att de flesta kan förstå att filmen är ytterst provocerande ur muslimsk synvinkel. Kan man göra vad som helst i konstens namn? Och är alla konstnärliga provokationer konst eller bara ren och skär dumhet? Vad hade hänt om filmen istället hade visat en sexuellt laddad scen med några unga flickor och en vuxen man som bär en ansiktsmask föreställande Lars Ohly? Hade det kunnat vara konst eller hade det varit olaglig barnpornografi?

Jag undrar också vad Lars Vilks tänkte innan han visade scenen inför en publik med ganska många uppretade muslimer? Han måste förstått att filmen skulle uppväcka väldiga känslor. Varnade han för att filmen kunde upplevas som stötande? Och hade det inte räckt att beskriva filmen under föreläsningen? Varför var han tvungen att visa den?

Samtidigt blir jag rädd över de våldsamma reaktioner som kom fram under incidenten. Se videoklippen nedan och läs även om händelsen på DN och Expressen.

Vodpod videos no longer available.

Vodpod videos no longer available.

Annonser

Taggar:, ,

One response to “Kan man göra vad som helst i konstens namn?”

  1. Jörgen says :

    Modigt av Vilks att utmana kulturrelativisterna. Det har väl inte hänt något liknade sen 1967 då Per Oscarsson i Sveriges Telivisions Hylands hörna iförd bara kalsongerna förklarade hur barn blir till. Det var många som ville tysta Per den gången. Men som väl så lyckades de inte

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: