Universitetstvång återförs på yrkesprogrammen?

Göteborgs Posten skriver vad som händer inom skolpolitiken om de rödgröna vinner valet i höst – elever på yrkesförberedande program tvingas läsa mer teoretiska ämnen för att förbereda dem för universitetsstudier. Varför undrar man och varför inte kräva praktiska färdigheter hos dem som ska läsa till jurister eller ekonomer? Varför tvinga teoritrötta ungdomar som vill yrkesutbilda sig att läsa meningslöst teoriplugg?

Bland det bästa Alliansregeringen och utbildningsminister Jan Björklund (FP) gjort är att ta bort universitetstvånget från gymnasieskolan. Men blir det maktskifte i höst stoppas reformen. Då behålls kravet på att den som utbildar sig till byggnadsarbetare, undersköterska, bilmekaniker med mera även måste klara inträdeskraven till universitetet för att bli godkänd – som byggnadsarbetare, undersköterska, bilmekaniker …

Konstigt nog gäller inte det omvända – att den som vill plugga teori först måste visa att han kan mura rakt eller hitta felet på bilen genom att lyssna på motorn.

Annonser

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: