Vänstern – alltid negativ?

Har du tänkt på varför vänstern alltid är mer dystra och negativa jämfört med liberaler och konservativa? Johan Ingerö skriver om detta på sin blogg.

Vänstern är onekligen dyster. Oavsett om det är år 1900 eller år 2000 som analyseras är temat detsamma. Klassklyftor, hård arbetsmiljö och massor som lever i armod. Vänstern saknar perspektiv i sin samhällsanalys. Dagens unga vänster gapar högre än vad socialdemokrater gjorde för hundra år sedan, och de senare slogs för rätten att rösta i riksdagsvalen.

Om utlandsresor ännu inte var uppfunna, och någon plötsligt dök upp med ett passagerarflygplan och erbjöd sig att visa världen för svenskarna, hade liberalerna jublat. Men sossarna hade på ren reflex kontrat med ett ”men de som inte har råd då?”.

En delförklaring som Johan Ingerö lyfter fram är vänsterns förmåga att bygga myter om sig själv. Vänsterns tema om ”upp till kamp” bygger på att vi fortfarande lever kvar i ett klassamhälle där proletariatet tvingas truga för kapitalisterna. De lever i en svunnen tid och bygger därför in sig i ett stadium av permanent politisk depression. Problemet är att vänsterns världsbild (kartan) inte stämmer med verkligheten längre, och därför måste kartan gälla enligt vänstern?

Etiketter:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: