Tillväxt i ekonomin ger liv?

Mattias Svensson skriver en intressant artikel på OBS om varför tillväxt är viktigt i samhällsekonomin. Idag finns det dock människor, ofta vänstersympatisörer, som menar att tillväxten måste stoppas. De menar att tillväxten går ut över hållbar utveckling och miljöhänsyn. Men vad dessa människor glömmer är allt gott som företagande och innovationer (=tillväxt) skapar för oss medborgare. Läs artikeln på OBS.

Hade vi lyssnat på filosofen Bertrand Russell, som tyckte att det var dags att stoppa tillväxten redan 1932, hade många av oss hostat sig till döds och fruktat för varje infektion. Det var nämligen innan antibiotika och tuberkulosbehandling. Den förväntade livslängden i Sverige var då 64 år för en man och 66 år för en kvinna.

Men i dag räcker det! säger Russells intellektuella arvtagare. Lyssnar vi på dem får vi klara oss utan framtidens läkemedel, mat och teknologi. Idag dör ett av fyra svenska barn som får cancer. Är det bra så? Ska vi säga till forskarteamen att gå hem lite tidigare därför att vi är nöjda som det är?

Annonser

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: