I Sverige är ett människoliv inget värt

Jag delar Johan Ingerös frustration angående hur vi i Sverige värderar människoliv i rättskipningen. På sin blogg, som är en av mina favoriter, skriver Johan Ingerö om den tragiska händelsen i Landskrona där en 78-årig kvinna slogs ihjäl av en 23-årig man på grund av en dispyt som uppstod i en vardaglig situation på en parkeringsplats utanför Hemköp.

Nu har han fått sitt straff: ett år och tio månader i fängelse. Det kan jämföras med att sälja sömntabletter (ett år och tre månader) ellerodla cannabis (tre år) eller begå skattebrott (fem år).

Domstolen menade att straffvärdet egentligen är hela två år, men att mannens psykiska ohälsa motiverar ett något kortare straff:

”Enligt Rättsmedicinalverkets utredning lider mannen sedan länge bland annat av ständig oro och nervösa magbesvär. Störningen gör honom sämre rustad än flertalet att tåla fängelsestraff…”

Han slipper de där sista två månaderna för att han är dålig i magen! Kom igen för helvete, jag hade bättre ursäkter än så när jag ville slippa gympan i mellanstadiet!

Till råga på allt vill försvaret nu överklaga domen eftersom de tycker att den är för hård!? Jag finner inga ord för detta förakt och likgiltighet för brottsoffren som domen osar. Hur kan man tycka att domen är får hård? Hur tänker försvarsadvokaten? Hur tänker 23-åringen? Varför är det ingen som protesterar mot våra domar? Hur kan vi ha så slapp lagstiftning? Vad är budskapet från detta? Min slutsats är att rättsväsendet i Sverige håller på att krackelera fullständigt och att budskapet som sänds ut till alla medborgare i detta avlånga land är;

  • Visa ingen hänsyn eller respekt mot dina medmännsikor – det har du inget för eller något som du uppmuntras till!
  • Hot och våld lönar sig alltid i alla lägen!
  • Att ta en människas liv i Sverige kostar ingenting eftersom människoliv i Sverige inte längre är värd någonting.

Förutom detta är händelsen tragisk utifrån ett annat perspektiv.  I denna tragik finns sprängstoff eftersom gärningsmannen heter Ahmad och den försvarslösa pensionären heter Ingrid. Etnisk bakgrund spelar självklart ingen roll i den specifika händelsen, men den spär på främlingsfientliga vindar i Sverige pga den slappa domen.

Annonser

Taggar:, , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: