Fredliga aktivister?

Det lär inte undgått någon om vad som hände utanför Gaza i måndags. Fartygskonvojen ”Ship To Gaza” bestående av sex fartyg från olika länder stoppades av Israelisk militär. Fem av fartygen stoppades lugnt och fredligt. Men när fartyget från Turkiet stoppades gick något väldigt snett vilket ledde till flera dödsfall. Och här går uppgifterna isär rejält. Och vad finns dokumenterat?

Enligt rörelsen bakom ”Ship To Gaza” överraskades de fredliga aktivisterna av hotfulla militärer rustade till tänderna med vapen. Dessa ska oprovocerat öppnat eld mot de fredliga aktivisterna.

Enligt Israel möttes soldaterna som firades ned från helikoptrar på det turkiska fartyget av oväntat våldsamt motstånd. Fredsaktivisterna var beväpnade med slagträn, järnrör, klubbor och knivar. Männen på fartyget övermannade och slogs vilt mot de ankommande soldaterna. De israeliska soldaterna var beväpnade med paintball-gevär, som används för att stoppa demonstrationer, och med pistoler med skarp ammunition.  Pistolerna fick enbart användas vid direkt livsfara.  Allt eftersom soldaterna landade på fartygsdäcket övermannades de och misshandlades. Det var först när en av soldaterna blev nedbrottad och fråntagen sin pistol som den israeliska befälhavaren gav soldaterna rätt att öppna eld för att få stopp på motståndet. Och the rest is history.

Nu är det faktiskt inte svårt att avgöra vilken sida som talar sanning om vad som gick snett på det turkiska skeppet eftersom hela operationen är väl dokumenterad. Händelserna har filmats på plats av Al Jazira-teamet, turkiskt TV-team, från aktivister och av den israeliska försvarsmakten samt översågs av en kameraman från nyhetsbyrån Reuters på det israeliska fartyget. Händelserna bekräftas även genom de erkännanden som aktivisterna själva har gjort offentligt om vilka vapen de använde.

Vodpod videos no longer available.

Vodpod videos no longer available.

Vodpod videos no longer available.

Andra filmer;
Film från det turkiska fartyget visar hur aktivisterna attackerar soldaterna – YLE.fi

Etiketter:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: