Ungdomar behöver tydliga gränser

Upplopp i Rinkeby och polisen står rådlös och tittar på. Vad har gått snett och varför? Dick Erixon bloggar idag om anarkin i våra förorter.

Ligisterna skyller varje gång på att de blivit provocerade av polisen. Det är ett svepskäl. Polisen utgör det sista hindret innan de kan ta över och sätta skräck i hela samhället.

En rimligare förklaring är motsatsen. Polisen är inte tillräckligt hård. Man tar inte in unga som begår brott. Istället blir kriminalitet något som är tufft. Tuppkammen växer på de som inte får några straff för att de terroriserar sin omgivning. Till slut blir det en urladdning.

Polisen och det svenska rättsväsendet har kapitulerat. Man tar inte längre kriminalitet på allvar. Därför låter man brottsligheten breda ut sig. Först när den blir alltför uppenbar rycker man ut. Då är det för sent.

Dick Erixon har tidigare bloggat om att bråken i förorterna inte beror på sociala problem.

För mig är det uppenbart vad problemet är: vuxenvärlden har inte satt några som helst gränser för dessa förortens unga. Inga lärare vågar säga ifrån. Någon kontakt med andra vuxna har de förmodligen inte. Föräldrarna kan ha kontroll, kanske stenhård kontroll, hemma i lägenheten, men inte alls utanför ytterdörren.

De första vuxna som visar någon som helst auktoritet är brandmän och polis. Därför söker man upp dem. Man vill bli sedd. Man vill kunna spegla sig i några som har respekt med sig.

Varför får dessa unga inte det på andra sätt än genom att kasta sten och bränna grannarnas bilar?

Det är den springande punkten.

De behöver disciplin i skolan. Då kan testandet av gränser ske i betydligt tidigare och i mindre, kontrollerad skala. Då skulle man möta vuxna med auktoritet och respekt, utan att behöva uppmärksamma brandmän och polis.

Skolan är nyckeln. Det är en genomfeminiserad institution som är så mjuk och eftergiven att den inte har något alls att ge grabbar som behöver testa gränser. Feminismen vägrar erkänna unga män som män. Det är som de ska omstöpas till flickor. En både omöjlig och sjuk sak.

Det är min, föga politiskt korrekta förklaring. Få vågar resonera i dessa termer, men det är här vi har förklaringarna att söka. Det är jag övertygad om.

Annonser

Taggar:, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: