Skolan misslyckas med sin uppgift?

Dick Erixon, en av mina favoritbloggare, skriver idag om varför det är så mycket stök i förorterna. I samhällsdebatten finns många förståsigpåare men ingen har egentligen några konkreta svar. Enligt Dick Erixon är svaret mycket enkelt – ordning, moral, disciplin och ett tydligt ledarskap måste återinföras i skolan. Detta svar är givetvis inte populärt hos vänsterpolitiker som närmast får allergiska reaktioner så fort man talar i dessa termer. I ett rödgrönt samhälle finns inga krav, bara rättigheter.

En undersökning från skolverket visar att endast 27% av eleverna som går ut nian på Rosengårdsskolan är behöriga till gymnasiet. Detta gör Rosengårdsskolan till sämst i Sverige. Om eleverna misslyckas så kapitalt i skolan är risken uppenbar att de misslyckas med allting annat också.

Jag tror inte det handlar om resurser, utan om avsaknad av ledarskap i skolan. De vuxna har, vilket Bjästafallet i våras visade, abdikerat. Bara om vuxenvärlden tar tillbaka makten och ser till att disciplin gäller i skolan, skapas lugna skolmiljöer där studier är det som gäller. I de stökiga, anarkistiska klimat som nu råder kan inte ens den mest studiemotiverade elev göra en bra insats.

Att lämna dessa barn vind för våg, och låta nycker hos knappt tonårigar sätta dagordningen är ju närmast att likna vid djurplågeri. Primitiva drifter tar överhanden. De här eleverna uppfostras inte till att bli människor. De lär sig att följa djuriska instinkter. Moral, dygder och anständighet är som bortblåsta, kvar finns bara hedonistisk njutningslystnad.

På sådant bygger man inte en civilisation. Bara anarki.

Etiketter:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: