Missbrukar du Facebook?

En socialdemokratisk ledamot i EU-parlamentet, Nessa Childers, uppmanar EU-parlamentet att reglera Facebook-användandet skriver DN.

Childers menar att ständiga uppdateringar, meddelanden och inbjudningar ger oss en stimulans där förväntan förvandlas till ett farligt beroende. Hon jämför känslan med ett spelberoende.

”Måttlig användning orsakar inga som helst problem för de flesta personer, men vissa tycks inte inse att det inte är det verkliga livet”, skriver hon bland annat.

Childers hävdar att flera ser Facebook som ett tvång. ”Ett tvång att distansera sig från den verkliga världen och i stället leva i Facebook-världen”. Därför uppmanar hon kommissionen att lagstifta om Facebook-användandet som hon kallar ”ett växande hot mot EU-medborgarnas psykiska hälsa”.

Att ett överdrivet användande av Facebook kan vara osunt är väl ingen hemlighet. Det gäller som bekant allt här i livet. Allt kan missbrukas. Det kan gälla arbetet, maten, alkohol, sex, träning eller TV-tittande.

För majoriteten är Facebook ett harmlöst sätt att hålla kontakten med bekanta, tidigare klasskamrater och avlägsna släktingar. Facebook är ett relativt nytt sätt för oss alla att kommunicera på och användningen utvecklas hela tiden.

Att EU ska reglera hur folk ska använda Facebook känns lite ”overkill” och klåfingrigt.

För det första så har människan ett eget ansvar för sitt liv. Detta ansvar kan och bör inte staten eller EU ta över. Det är även föga förvånande att det är en röd europaparlamentariker som utropar reglering och förbud. Vänstern anser som bekant många gånger att medborgarna själva inte är kapabla att styra sina egna liv.

För det andra finns det betydligt större saker att ta tag i än Facebook. Ta till exempel det här med TV-tittande. Tänk om alla istället läste böcker och utvecklade sina hjärnor istället för att sondmatas med underhållning och åsikter framför TVn?

Annonser

Taggar:, , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: