Kan dödshjälp upplevas som ett tvång?

Läste en mycket intressant artikel på SVD som handlar om tjej som blev totalförlamad vid en dykolycka för 14 år sedan. Trots att hon är helt beroende av hjälp dygnet runt för att klara sig lever hon ett aktivt liv. Hon arbetar som beteendevetare och föreläser på sjukhus, skolor och företag. Trots sitt svåra handikapp har hon även kunnat uppfylla många av sina drömmar, som att resa mycket och att fota. Fotograferingen gör hon med en kamera som styrs av en fjärrkontroll i munnen.

Artikeln är bra eftersom det visar att debatten om dödshjälp inte är så enkel. Många tycker att aktiv dödshjälp är bra eftersom människor själva måste kunna få bestämma över sina egna liv. Men hur vet vi att människor gör ett rationellt beslut och inte är deprimerade vid ett sådant tillfälle? Och hur mycket känner vi friska människor till hur aktivt och rikt man kan leva med handikapp idag? Läs artikeln, den ger perspektiv på frågan om dödshjälp.

–I det läget kan möjligheten att få avsluta sitt liv upplevas som ett tvång eller en lättare väg ut. Jag är glad att den utvägen inte fanns när jag själv sökte efter den. Med rätt hjälp går det att leva ett rikt liv även i min situation, försäkrar hon.

– Jag vill visa hur man kan ompröva sin inställning till ett handikapp när man väl hamnar där. Det går inte att föreställa sig när man är frisk.

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: