Har alla människor ett okränkbart värde?

Läste ett mycket intressant inlägg av Nasrin Sjögren som heter ”Den motvillige abortmotståndaren”. Den tar upp en mycket infekterad fråga där människor många gånger intar en känslomässig hållning, nämligen i frågan om abort. Nasrin Sjögrens inlägg är avväpnande och tvingar läsaren till vissa slutsatser om man omfamnar människovärdeprincipen.

Först om min syn. Min inställning till abort har alltid varit lite kluven och okonsekvent. Jag har sett aborter som ett nödvändigt ont fenomen i samhället. Ett problem som vi tyvärr måste leva med i vårt samhälle. Samtidigt vet vi alla idag att en abort inte handlar om en liten cellklump, utan om en riktig människa, om än i miniatyr och i full utveckling. Jag har aldrig köpt vissa feministers argument som menar att ett foster är en del av moderns kropp. Argumentet är rent nonsens, i alla fall för de som inte sovit sig igenom biologilektionerna i skolan eller själva varit med om en graviditet.

Nasrin Sjögren ställer upp två premisser i sin text, nämligen;

  1. Alla människor har samma värde och rätt till liv. Oavsett begåvning, social ställning, ålder, handikapp, inkomst, etnicite eller någon annan faktor så har alla människor ett okränkbart människovärde. Kriteriet för för att kvala in här är att man är just människa.
  2. Livet börjar vid befruktningen.

Den tvingande logiska slutsatsen, om premisserna 1 och 2 är sanna, blir att en abort kränker människovärdeprincipen. Det innebär att många argument för fri abort faller platt till marken. Endast där moderns liv är i fara kan abort vara en lösning om premiss 1 och 2 är sanna.

Så min fråga blir då – Är alla människor lika mycket värda och vad får det för konsekvenser  för din inställning till abort.

Annonser

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: