Darwin måste försvaras till varje pris?

Per Ewert, författare till boken Vem tänder Stjärnorna, har skrivet ett mycket intressant inlägg på Newsmill som undrar varför ateister går i taket så fort någon vågar ifrågasätta evolutionsteorin. Detta med anledning av att Stavros Louca, populär pedagog från SVT:s klass 9A, ifrågasatt evolutionsteorin.

Per Ewert sammantfattar i slutet av artikeln ateismens dilemma.

Svårigheten att nå ett öppet samtal grundar sig kanske mest på ateistens dilemma att Darwin får inte under några som helst omständigheter förlora. Om Darwin skulle falla är allt förlorat. Många gudsförnekare vägrar därför att över huvud taget diskutera frågan, med förklaringen att Darwin vunnit loppet en gång för alla redan för 150 år sedan. Ateisten har därmed målat in sig i ett hörn där han eller hon helt enkelt är tvingad till denna drastiska inställning.

För den gudstroende är situationen dock den rakt motsatta! Guds skapelse är möjlig att förstå och undersöka, och varje ärlig undersökning av naturen kommer därför att leda mänskligheten närmare sanningen om hur Gud gick tillväga när han skapade världen. Istället för att desperat klamra sig fast vid en enda vetenskaplig modell och vägra diskutera dess brister, kan den gudstroende med öppna ögon följa alla synliga spår och se vartåt de leder.

Det är inte första gången ateister får ”tupp-juck” när någon vågar kritisera evolutionsteorin eller Darwin. Det finns få teorier inom vetenskapen som är så starkt förknippade med metafysiken. Om evolutionsteorin är sann så betyder det inte att ateismen är sann. Men om ateismen är sann så måste evolutionsteorin vara sann. Ateismen står och faller med Darwin. Det gäller däremot inte teismen.

Se andra relaterade ämnen
Moraliska argument pekar på en Gud?
Big Bang – ett bevis för Guds existens?

Etiketter:, , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: