Mysgubben Dalai Lama?

Det skrevs för ovanlighetens skull ett antal kritiska artiklar om Dalai Lama i flertalet tidningar med anledning av hans Sverigebesök. Johannes Forssberg på Expressen går till attack mot Dalai Lama i artikeln ”Ingen mysgubbe”. Dalai Lama har enligt västerländsk och sekulär mening väldigt extrema åsikter. Hans åsikter om sexualitet, abort och orättvisor går stick i stäv med vad som är ”rätt” åsikter i Sverige.  Ändå omfamnas han oblygt av etablissemanget vilket är märkligt.  Om samma budskap istället framförs av t ex påven blir denne istället sågad vid fotknölarna.

Detsamma kan inte sägas om Dalai Lamas sexualmoral. Han anser att allt sex som inte syftar till reproduktion i grunden är syndigt. I liberala sammanhang brukar han påpeka att han ändå tycker att homosexuella är lika mycket värda. Det brukar hans progressiva beundrare ta som intäkt för att han nog är ganska tolerant ändå. När påven säger samma sak är tolkningen annorlunda.

Vidare kritiserar Forssberg buddismen som religion, vilket är ovanligt i svensk media som ofta inte har några problem med att förlöjliga eller kritisera kristendomen, men tassar på tå när andra religioner såsom islam eller buddism behandlas.

De politiska implikationerna av den här läran är givetvis brutala. De som utnyttjas och förtrycks bör hålla god min och vara snälla mot överheten så att de kanske får det lite bättre i nästa liv. Den som föds in i rikedom kan sträcka på ryggen, tacka sin själsliga godhet, och fnysa åt fattigfolket.

Varför är vi extremt kritiska mot kristendom i Sverige medan vi naivt och blåögt omfamnar österländsk filosofi och religion? Varför ska kristendom till varje pris förlöjligas och smutsas ner medan andra religioner som Buddism eller Islam inte får kritiseras? Är det samma rädsla som vi har för att t ex tillåta svenska flaggor på skolavslutningar? Lider vi av någon sorts extrem tolerans eller är vi helt enkelt rädda för att ha fel åsikt i landet som gjort konsensus till honnörsord?

Etiketter:, , , ,

Ett svar till “Mysgubben Dalai Lama?”

  1. Hulda säger :

    Vad har laman här i vårt land att göra undrar jag???

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: