Kalla fakta avslöjar kristna influenser hos Frälsningsarmén?

Kalla faktas program om Frälsningsarmén på TV4 visar vad den här typen av avslöjande och sensationsskapande produktioner många gånger drabbas av. Nyhetstorka. Och när nyhetstorka råder får man skapa nyheter och sensationer genom att göra sensation av saker som inte egentligen är vare sig nyheter eller sensationer. Koka soppa på en spik brukar det kallas.

Sensationen ikväll är att Frälsningsarmén, en kristen kyrka, som är känd för sitt stora sociala engagemang enligt programmet ”stänger ute bögar”. Vad det handlar om är att du inte får bli en frälsningssoldat om du är lever i homosexuell relation. Andra exempel på regler som gäller för en frälsningssoldat är att personen inte får dricka sprit, använda porr eller ha sex utanför äktenskapet. Att du däremot är välkommen till kyrkan och deras sammankomster oavsett om du lever upp till dessa krav verkar programmet ta lätt på. Scoopet är tydligen att frälsningsarmén hämtar sin världsbild från bibeln.

Frälsningsarmén kommenterar programmet så här.

Kalla Faktas så kallade avslöjande är egentligen inget avslöjande. ”Avslöjandet” har en redaktion ägnat drygt fyra månader och flera resor i Sverige och i utlandet, ett besök i London och ett i Malawi (!!) – allt för att hitta belägg för att Frälsningsarmén är en samling homofoba stollar.

De hade kunna bespara TV4 avsevärda kostnader genom att helt enkelt ställa frågan: ”Får man bli frälsningssoldat om man lever i en homosexuell relation?” Vi hade då svarat ”Nej, eftersom vi gör en tolkning av Bibeln, som definierar att sex ska ske inom äktenskapet och är en sak mellan en man och en kvinna. Men att alla är välkomna att få hjälp, delta i andakter eller vara församlingsmedlem – oavsett vem man är och vad man har för livsstil”.

Men vi fick aldrig frågan! Vi fick massor av andra frågor – som alla har besvarats. Inget av detta finns med i programmet.

Kalla Fakta har gjort den grävande journalistiken en allvarlig otjänst – och gjort den till en sensationssökande show, där seriösa människor får agera statister i TV4:s underhållning. Det finns inget avslöjande, det finns inget överraskande, det finns bara ett billigt, men kostsamt, effektsökeri.

Läs hela releasen här.

Etiketter:, , ,

Ett svar till “Kalla fakta avslöjar kristna influenser hos Frälsningsarmén?”

  1. jt säger :

    Word! Bra skrivet! http://wp.me/p1xia2-w

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: