The King’s Speech

Jag har precis sett filmen The King’s Speech. Länge har jag dragit mig för att se filmen eftersom den verkade lite långtråkig. En film som handlar om en stammande kung som dessutom spelas av den stela Colin Firth kan väl inte vara en bra kombination? Men ack så fel jag hade. The King’s Speech är en fantastisk film som verkligen berör.

Handlingen utspelar sig i slutet av 1930-talet i England. Ute i Europa tornar ett annalkande krig upp i horisonten. Hitler rustar sitt Tyskland. I England dör kung George V år 1936 och efterträds av sin äldste son Edvard VIII. I skuggan av Edvard VIII finner vi brodern Albert, hertig av York, som lider av dåligt självförtroende och svår stamning. Prins Albert ser med fasa sin storebror negligera sina plikter som kung men vågar inget göra. Förskräckelsen bottnar ytterst i att eventuellt behöva efterträda sin försumlige bror. Ämbetet som kung med offentliga framträdanden rimmar illa med hans svåra stamning.

Prins Albert söker hjälp hos flera läkare för sin stamning, men utan några resultat. Hans fru hittar dock den självlärde logopeden Lionel Logue (Geoffrey Rush) som med okonventionella metoder hjälper sina patienter. Prins Albert är till en början mycket skeptisk till Lionels metoder, men så småningom växer en stark vänskap fram emellan dem båda.

När Edvard VIII abdikerar från tronen i december 1936 blir Albert kung med namnet George VI. Nu väntar svåra utmaningar i en svårt tid när folket behöver hopp. Ute i Europa ekar Hitlers röst i radion. Hur skall George VI gjuta hopp och motståndskraft mot de mörka krafterna i Europa?

Om du inte sett The King’s Speech, se den nu. Filmen är en stark film om vänskap, plikter, rädslor och om att övervinna motstånd. Colin Firth och Geoffrey Rush gör en strålande insats. Deras insatser känns väldigt äkta och gripande. Det är inte för inte som filmen blev nominerade till 12 Oscars och dessutom fått Oscar för Bäst film, Bästa regi, Bästa manliga huvudroll och Bästa originalmanus.

Tidigare filmtips;
The Next Three Days
Inception
Law abiding Citizen 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: