Kreationist som president?

I fredagens krönika i Borås Tidning skriver Daniel Persson om det kommande presidentvalet i USA. Han skriver att han inte vill se republikanen Michele Bachmann som näste president. Men när han skriver om varför han inte vill se henne som president är det för att hon är kreationist. Nu är kreationism ett ganska vitt begrepp som inrymmer mycket och jag är osäker på vad Daniel Persson lägger i dess betydelse. Kreationism brukar beteckna tron på att den finns en skapare, dvs säga teism. Det är även så jag tolkar det ordet och även den defintion som Wikipedia använder. Men jag vet att folk många gånger lägger in en massa andra saker i ordet kreationism. En ganska vanlig och olycklig tolkning av ordet kreationism är att den innebär en bestämd tolkning av Första Mosebokens skapelseberättelse, nämligen att den skall tolkas bokstavligt och att jorden bara är några tusen år gammal. Det är en olycklig tolkning av ordet kreationism eftersom den inte ger rättvisa åt att det finns en mängd olika uppfattningar om hur skapelseberättelsen i bibeln ska tolkas, även bland kristna filosofer och teologer som har Bibeln som högsta norm.

Men tillbaka till Daniel Perssons krönika i Borås Tidning. Han skriver att statsledare ska vara ”tänkande människor som reflekterar över världen, som själva formar sin världsbild och kan försvara den”. Självklart, vem vill inte det? Men enligt Persson så kan tydligen inte en person som tror på en Skapare göra detta. Persson skriver vidare: ”Hur någon som kallar sig religiös kan rättfärdiggöra något så urbota korkat som kreationism är mig främmande”.

Som sagt, jag är osäker på vad Daniel Persson lägger in i ordet kreationist och kreationism. Men oavsett betydelse så är krönikans budskap ganska klart, nämligen att teism är korkat och oförnuftigt. Detta är tyvärr ett ganska vanligt angreppssätt hos en del ateister. I avsaknaden på sakliga argument skall meningsmotståndare svartmålas och förlöjligas.

Kanske har du samma syn på gudstron och tror att det är en blind tro mot bättre vetande? Kanske tror du att evolutionsteorin en gång för alla förintat alla rationella skäl för Gud? Jag vill uppmuntra dig att fundera lite djupare än så. Om du tror att tron på Gud är oförnuftig eller saknar rationella skäl bör du titta närmare på det kosmologisk gudsbeviset, mysteriet med naturkonstanterna och det moraliska argumentet.

Vidare är det så att evolutionsteorin enbart svarar på frågan om hur arterna på jorden har utvecklats. Den svarar inte på frågan om hur livet uppstod eller hur universum kunde uppstå ur ingenting för snart 13,7 miljarder år sedan. Evolutionsteorin är inte heller ett hot eller bevis mot gudstro som många vill tro. Däremot är det få teorier inom vetenskapen som är så intimt förknippande med metafysiska antaganden. Om evolutionsteorin är sann så betyder det inte att ateismen är sann. Men om ateismen är sann så måste evolutionsteorin vara sann. Evolutionsteorin är nämligen ”the only game in town” för ateisten.

Vem som blir näste president i USA hoppas jag avgörs av deras politik. En politik som får fart på världens viktigaste ekonomi och får bukt med de skenande skulderna i USA är viktig för hela världsekonomin. Den nuvarande presidenten verkar dock ha svårt för detta och blir sannolikt inte omvald om man få tro opinionsvindarna i USA. För mig får nästa president gärna vara teist eller ateist, bara han eller hon får jobbet gjort.

Se andra relaterade inlägg;
Fem tankefel hos ateister
Debatt om tro och vetenskap
Richard Dawkins utmanas

Etiketter:, ,

Ett svar till “Kreationist som president?”

  1. Andreas säger :

    Det blir onekligen ganska spekulativt men det känns som om den där skribenten förknippade kreationism med ”young earth creationism”. Om inte så har jag svårt att acceptera hans svepande uttalande om att kreationism är urbota dumt. Om han menar att det är urbota dumt att tro på en Skapare i allmänhet så är det ganska häpnadsväckande. I alla fall i mina ögon. Men det kanske är mindre urbota dumt att tro att universum bara ploppade upp från ingenstans, upphålls av sig själv och utan orsak.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: