Gazas tårar

Har precis sett färdigt dokumentären Gazas tårar på SVT av Vibeke Lökkeberg. Den är extremt plågsam att se, eftersom den så naket och påträngande visar krigets ofattbara lidande och fasor.  Det finns inga ord för det lidande och sorg som inryms i filmen. Jag gråter när jag ser filmen och det gör ont i mig att se hur barnen drabbas. Jag lider med föräldrarna som mist sina barn. Lidandet och ångesten är kompakt. Sorgen är bottenlös.

Den andra känslan jag får när jag ser filmen, är att den är extremt exploaterande. Offrens blod ska säljas dyrt. Filmen vill visa så mycket blod och lidande som möjligt utan minsta möjliga hänsyn till offren. Som tittare känns det som man tränger sig på för att få en skymt av deras ofattbara lidande och ångest. Till och med en av de filmade mammorna med sitt lilla barn gråter ut på sjukhuset ”Varför måste de filma oss?”.

Det positiva med Gazas tårar är att den väcker oss ur vår dvala där livet bara handlar om nöjen, rekreation och självförverkligande. Livet är inte bara lek, det är på blodigt allvar och människor lider. Medan vi bekymrar oss för att hitta nya saker för att fördriva tiden med, kämpar andra människor för sitt liv. Det kunde varit tvärtom.

Det negativa med Gazas tårar är att den enbart visar en sida av lidandet och konflikten, vilket demoniserar en part i konflikten, Israel. Ingenting nämns om vad som ledde fram till konflikten eller vilka övergrepp som Hamas gjort. Inga bilder på lidande barn i Ashkelon eller Sderot visas. Gazas tårar får därför en smak av propaganda över sig eftersom opartiskhet och objektivitet går förlorad.

Lars Adaktusson skriver i Metro om Gazas tårar;

Filmen är ett hopklipp av sekvenser från kriget 2008-2009 mellan Israel och Hamas – döda, lemlästade och föräldralösa palestinska barn exploateras på ett sätt som kanske aldrig skett tidigare. Resultatet blir en brutal studie i mänskligt lidande, ett propagandanummer utan minsta ansats till helhet där Hamas regisserar och där den terrorstämplade gruppens eget ansvar för självmordsdåd och attacker mot civila förbigås med tystnad.

Att producera film enbart i syfte att sprida hat för med sig stort ansvar; det gör det också att visa sådan film. Skulle SVT ha sänt filmen om huvudpersonerna inte hade varit de förtvivlade barnen i Gaza – utan de i södra Israel?

Jag rekommenderar dig ändå att se Gazas tårar. Men tänk på att du bara ser en sida av bilden och att båda parter i ett kring begår övergrepp som är oförlåtliga.

Andra bloggar om Gazas tårar;
Anna Ekström – Om Gazas tårar 

Se andra relaterade inlägg;
FN ger Israel rätt mot Ship To Gaza
Fakta om Ship To Gaza aktionen
Gardellparadoxen? 

Etiketter:, , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: