C.S. Lewis om kristendomen

C.S. Lewis är inte bara författare till de kända Narnia-böckerna utan också en av de största tänkarna och försvararna av kristendomen. Från att ha varit ateist blev C.S. Lewis en övertygad kristen, efter bland annat samtal med den kristne vännen J.R.R. Tolkien.  Efter omvändelsen skrev C.S. Lewis mer än 40 verk i teologiska frågor, varav den mest kända heter ”Kan man vara kristen?”  (Mere Christianity) från 1950.

När man läser vissa böcker, kan man ibland bli lite arg på sig själv över varför man inte läst den långt tidigare. ”Kan man vara kristen?” är en sådan bok. Den är verkligen läsvärd. C.S. Lewis förklarar grundligt och pedagogiskt den kristna tron i dess enkelhet. Han gör det med en berättande stil och använder många liknelser och bilder för att förklara djupa sanningar.

En sak som jag gillar hos C.S. Lewis är hans resonerande och knivskarpa stil. Varje mening är genomtänkt och välformulerad. Varje sats underbyggs av andra resonemang i boken. Många meningar läser jag om flera gånger, eftersom de innehåller så mycket substans. Varje avsnitt i boken inspirerar till eftertanke och reflektion. Det är en bok som man inte ska sträckläsa sig igenom, utan långsamt och noggrant så att alla djupa guldkorn kommer fram.

Förutom att förklara den kristna världsbilden och evangeliet grundligt, så spänner boken över många intressanta områden såsom moral, godhet, ondska, kärlek, synd, dygd, sex och äktenskap. Jag skulle vilja kalla boken för en filosofisk bok över livets viktigaste frågor. Det är en plikt för varje kristen att läsa den enligt min mening. Din tro och ditt intellekt kommer att vässas samtidigt som ditt hjärta utmanas att följa Jesus än mer.

Varför ska du som inte är kristen läsa boken? Är det inte bara en bok för redan överlåtna? Nej, absolut inte. Om du nyfiken på den kristna tron eller undrar hur någon kan vara kristen och samtidigt behålla sin rationalitet, så detta en ypperlig bok. Genom att läsa boken kommer du förstå vad de kristna tror på och varför. Nidbilden som vissa ateister gärna vill pådyvla kristna som mindre vetande eller fanatiker kommer falla platt till marken efter en genomläsning av boken.

Läs boken. Det här är en bok jag kommer återkomma till många gånger.

Det är helt sant att om vi levde som Kristus lärde, skulle världen snart bli mycket bättre. Man behöver inte ens ta till Kristus. Om vi gjorde allt som Platon eller Aristoteles eller Konfucius bjöd oss, skulle vi klara oss mycket bättre än nu. Än sen då? Vi har aldrig någonsin följt de stora lärarnas råd. Finns det någon anledning att tro att vi skulle börja göra det nu? Finns det någon anledning att tro att vi hellre skulle följa Kristus än någon av de andra? Är det för att han är den största moralläraren? Men det gör det rent av mindre sannolikt att vi skulle följa honom. Om vi inte förmår lära oss den enklaste läxan, är det väl inte så troligt att vi skulle klara de svåraste uppgifterna? Om kristendom inte är annat än fler goda råd, har kristendom ingen betydelse. Världen har inte lidit brist på goda råd de senaste fyratusen åren. Fler goda råd gör varken från eller till.

Men så snart man tar sig en titt på äkta kristna skrifter, märker man att de talar om någonting annat än den här folkreligionen. De påstår att Kristus är Guds Son (vad det nu betyder). De påstår att de som förlitar sig på honom också kan bli Guds barn (vad det nu betyder). De påstår att hans död räddade oss från våra synder (vad det nu betyder).

Det är ingen vits att klaga över att sådana här påståenden är svåra att förstå. Kristendom gör anspråk på att säga något om en annan värld, om någonting bortom den värld vi kan ta på och höra och se. Du tror kanske inte på det, men om det skulle stämma, är det inte konstigt ifall det är svårt att förstå – minst lika svårt att förstå som den moderna fysiken, och av samma anledning.

C.S. Lewis, Kan man vara kristen?

Etiketter:, , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: